Cum a plecat Grecia de la Summit cu 32 de miliarde de euro în fonduri UE

De obicei, nu ne-am aștepta la prea multe de la Grecia în timpul unei negocieri majore cu privire la bugetul UE. Țara nu este nici o parte a axei franco-germane și nici un membru al grupului de transfer al cheltuielilor, așa-numitele ”țări frugale” din nordul Europei. 

Photo by Anders Kristensen on Pexels.com

Cu toate acestea, în timpul summitului care s-a încheiat pe 21 iulie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, după ce a condus țara sa în siguranță prin primul val al pandemiei și a unul dintre cei mai puternici susținători ai unei intervenții europene puternice pentru sprijinirea țărilor afectate de COVID-19, a fost unul dintre actorii principali ai Summit-ului Consiliului European.

Mitsotakis a făcut parte din multe negocieri cheie și a fost deseori la aceeași masă cu cancelarul german Angela Merkel, Emmanuel Macron din Franța, precum și omologii săi italieni, spanioli, portughezi – Giuseppe Conte, Pedro Sanchez și Antonio Costa. Mitsotakis a discutat frecvent cu liderii ”frugalilor”, inclusiv Mark Rutte, olandez, cancelarul austriac Sebastian Kurz, și Mette Fredriksen, din Danemarca.

În final, rezultatul a fost mai mult decât satisfăcător pentru Grecia.

Guvernul grec își vede succesul la summit ca sursă de mândrie națională din mai multe motive, dar mai ales pentru că suma totală de bani alocată Greciei a rămas aceeași. Conform surselor New Europe, acest lucru nu a fost întotdeauna așa, întrucât Mitsotakis a trebuit să lupte pentru câteva miliarde la ”marginea” summitului.

În această etapă, Grecia va primi peste 19 miliarde EUR sub formă de subvenții, comparativ cu propunerea inițială a Comisiei de 22 de miliarde de euro în subvenții și încă 12 miliarde de euro în împrumuturi, când urma să primească împrumuturi de 9 miliarde de euro. Practic, doar soldul fondurilor s-a schimbat într-un anumit grad, dar partea greacă este satisfăcută de faptul că aproape 70% din fonduri vor fi încărcate frontal și vor fi canalizate către Grecia în primii doi ani ai noului sistem, pentru a sprijini relansarea economiei din Grecia, care se preconizează a scădea cu 8% în acest an.



Categories:Economie, International

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: