Primarul Capitalei și-a făcut astăzi publică opțiunea pentru alegerile parlamentare. Acesta a declarat că pe 6 decembrie va vota cu Partidul Național Liberal și i-a îndemnat pe bucureșteni să fie alături de liberali. Nicușor Dan a mai arătat că votul pentru PNL va însemna dezvoltarea României și susținerea Noului București.

Anunțul Primarului Capitalei este doar în parte unul neașteptat. În realitate, această opțiune a fost prefigurată de atitudinea ostilă a USR-PLUS, care a declanșat un adevărat război la adresa noului Primar General imediat după alegerile locale.
Asalt USR-PLUS la adresa fondatorului său
Speriați de o potențială revenire în USR a lui Nicușor Dan, tripleta Ciolos-Barna-Voiculescu, care se pregătește de un al treilea eșec în alegeri, după prezidențiale și locale, a ales atacul total asupra acestuia și asupra susținătorilor săi. Mai întâi, simpatizanților lui Nicușor Dan din USR li s-a blocat accesul în viitorul Parlament. Aceștia fie au fost excluși de pe listele pentru alegerile parlamentare, fie au fost plasați pe locuri neeligibile.
Apoi atacurile au venit și din zona PLUS. Nicușor Dan a fost acuzat, prin intermediul unor articole de presă și campanii online, că menține în funcție directorii moșteniți din administrația Firea și că se opune numirii lui Vlad Voiculescu în funcția de viceprimar al Capitalei. În realitate, aceste atacuri nu aveau nicio bază, lucru știut foarte bine de autorii lor.
În aceste zile atacurile la adresa lui Nicușor Dan au căpătat o altă dimensiune – încercarea de a-l asocia cu problemele nerezolvate de vechea administrație, în acest sens punându-se în mișcare un adevărat tăvălug politic și mediatic (a se vedea campania privind lipsa de apă caldă, susținută de lideri de opinie apropiați de USR-PLUS).
O relație cu o singură direcție
Trebuie spus că atacurile la adresa lui Nicușor Dan dinspre USR-PLUS au venit în condițiile în care acesta a încercat să aibă o atitudine nu doar corectă, dar și generoasă cu cele două formațiuni.
De amintit aici faptul că Nicușor Dan a avut o contribuție esențială la înființarea și apoi intrarea în Parlament a USR. Acest lucru nu a mai contat foarte mult atunci când Nicușor Dan a fost mazilit de la conducerea partidului chiar de către cei pe care i-a ajutat să devină parlamentari și care astăzi se regăsesc în conducerea partidului. În mai toate organizațiile, susținătorii lui Nicușor Dan au fost și ei maziliți, mulți având procese pentru scoaterea abuzivă din diferite poziții politice.
Același tip de comportament l-au avut cei din USR-PLUS față de Nicușor Dan și după alegerile locale, când mulți s-au temut că Nicușor Dan își va cere dreptul de a redeveni președintele USR în condițiile în care el este azi al doilea cel mai votat român, după președintele Iohannis.
Deși Alianța a avut de câștigat de pe urma candidaturii lui Nicușor Dan, acesta fiind puternic asociat cu imaginea USR, primii care au sărit să-l atace au fost chiar foștii săi camarazi, sau mai bine zis conducerile USR și PLUS. De altfel, surse din partid susțin că unul dintre motivele pentru care fuziunea USR și PLUS a fost făcută înainte de rezultatul alegerilor pe București ar fi tocmai teama ca Nicușor Dan, ca învingător, să nu le amenințe pozițiile lui Dacian Cioloș și Dan Barna.
Izolarea lui Nicușor Dan, folositoare doar liderilor USR-PLUS
Încercarea USR-PLUS de a-l marginaliza pe Nicușor Dan a fost însă o decizie greșită din mai multe puncte de vedere.
În primul rând, pentru că Primarul Capitalei este cel mai votat lider politic după președintele Iohannis. Atacându-l pe Nicușor Dan, USR-PLUS și-a îndepărtat, automat, votanții Primarului General. Iar acest lucru este ilustrat cel mai bine de anunțul de astăzi al lui Nicușor Dan.
În al doilea rând, atacurile USR-PLUS sunt greșite pentru că un lider care ajunge în funcția de Primar al Capitalei reprezintă un “asset” pentru orice partid, nu o țintă.
În loc să-l curteze și să-l apropie, USR-PLUS nu a făcut decât să-l îndepărteze, reducând în acest fel anvergura imaginii sale.
Un partid care reușește să-și asigure un atu, precum Primarul General, încearcă să-l mențină, nu să-l anuleze sau să-l îndepărteze, așa cum a făcut USR-PLUS. Mai ales în condițiile în care nici Dacian Cioloș, nici Dan Barna nu au trecut testul votului cu succes până acum. Dar visează la prezidentiale.