Aplicaţia introdusă într-un oraş din China care le dă puncte localnicilor pentru comportament

O aplicație care urmărește comportamentul oamenilor în viața de zi cu zi a fost introdusă într-un oraș din China. Aceasta oferă bonusuri pentru spirit civic și pedepse pentru contravenții ori încălcări ale legii.

Photo by MOHI SYED on Pexels.com

Aplicația a primit însă numeroase critici, iar mulți dintre cei care o contestă fac o paralelă cu un episod dintr-un serial SF celebru, Black Mirror, arată publicația Daily Mail. În acest timp, autoritățile recunosc ”anumite neînțelegeri” referitoare la aplicația aflată în perioada de testare.

Așa zisul sistem de notare și de monitorizare al cetățenilor prin aplicația de smartphone a fost introdus în orașul Suzhou din estul Chinei.

Sistemul de evaluare prin aplicație se numește ”Codul Civic” și fiecare locuitor al orașului primește 1.000 de puncte, din oficiu. Va primi puncte bonus în plus pentru activități de voluntariat, spre exemplu, dar va pierde puncte dacă va încălca regulile rutiere, cum ar fi trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Impunerea folosirii aplicației vine în timp ce oficialii din China sunt aspru criticați pentru controlul digital al cetățenilor, înăsprit pe perioada pandemiei de coronavirus. Inteligența artificială urmărește starea lor de sănătate, istoricul călătoriilor, iar milioanele de camere video care acoperă mai toate orașele, combinate cu datele oferite de operatorii de telefonie mobilă, arată pas cu pas cum își desfășoară viața chinezii.

Citește știrea integrală aiciCategories:International

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: