Noi date alarmante despre “Ghețarul Apocalipsei”. Colosul are o suprafață aproape cât Marea Britanie

Oamenii de știință cred că au identificat punctul vulnerabil al ghețarului Thwaites, un colos din Antarctica ce se topește într-un ritm rapid, aruncând miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an și ridicând nivelul apelor la nivel global, relatează BBC.

Photo by Jean-Christophe Andru00e9 on Pexels.com

Acum, o echipă Marea Britanie și SUA a studiat canalele adânci de pe fundul mării, aflate în fața ghețarului, prin intermediul cărora apa caldă se infiltrează în partea inferioară a ghețarului, accelerându-i topirea.

“Aceste canale nu fuseseră cartografiate până acum atât de detaliat și am descoperit că sunt de fapt mult mai mari decât se credea – până la 600 m adâncime, cât șase terenuri de fotbal unul lângă altul, a spus dr. Kelly Hogan de la British Antarctic Survey (BAS).

“Și pentru că sunt atât de adânci și atât de largi, acest lucru face ca mult mai multă apă să ajungă la Thwaites și să topească atât vârful care plutește, cât și gheața de pe fundul mării”, a spus ea.

Specialiștii spun că Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă. Din cauza dimensiunilor sale și a vulnerabilității constatate în ultimii ani, a fost botezat “ghețarul Apocalipsei.

Citește știrea integrală aiciCategories:International

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: