Traian Băsescu, o candidatură cu multe necunoscute

Anunțul că PMP începe strângerea de semnături pentru candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei a fost văzut de majoritatea analiștilor ca pe un favor făcut actualului Primar General, Gabriela Firea. Și asta pentru că nimeni nu-i dă vreo șansă lui Traian Băsescu în aceste alegeri, iar o eventuală candidatură a sa nu va face decât să rupă voturi din toate părțile, deci și de la candidatul cel mai bine poziționat al partidelor de dreapta, Nicușor Dan. Spunem ”eventuală” candidatură a lui Traian Băsescu, deoarece PMP nu a făcut încă un anunț oficial în acest sens. Deci, nu este exclus ca acest partid să se răzgândească pe ultima sută de metri și să nu mai meargă cu Traian Băsescu în alegeri. Practic, vom ști dacă Traian Băsescu va candida doar când își va depune oficial cererea de înregistrare.

Sursa: Facebook

PMP, calul troian al Dreptei în CGMB

Dacă PMP va lua, totuși, decizia să-l susțină pe Traian Băsescu pentru funcția de Primar General, acest lucru va însemna începutul sfârșitului acestui partid. Și asta pentru că, în acel moment, PMP va formaliza, practic, colaborarea sa cu PSD. 

Trebuie notat că această colaborare a funcționat fără cusur la nivelul CGMB, acolo unde consilierii PMP au votat nu o singură dată alături de PSD. Unul din exemplele cele mai elocvente este votul pentru înființarea companiilor municipale, pe care consilierii PNL și USR-PLUS le-au contestat vehement de-a lungul timpului și pe care le critică acum și candidatul Traian Băsescu! 

Această colaborare dintre PMP și PSD a fost, de altfel, unul din argumentele ”reticenței” USR-PLUS de a coopta PMP în alianța partidelor de dreapta de la nivelul Bucureștiului. ”Am avut discuții cu consilierii noștri, cu filialele noastre și absolut toate erau total dezamăgite, ca să folosesc un cuvânt mai ușor, despre activitatea PMP-ului în consilii până acum, și atunci lucrul acesta a cântărit decisiv”, a precizat liderul USR București, Claudiu Năsui, poziția partidului său.

Meandrele candidaturii lui Traian Băsescu

De menționat că atât PMP, cât și Traian Băsescu au declarat în repetate rânduri că îl susțin pe Nicușor Dan la funcția de Primar General. De aici și nedumerirea multora în legătură cu noua poziție a acestui partid. 

Această poziție poate fi explicată doar în parte de argumentul că PMP nu a fost acceptat în alianța de dreapta. Nimic nu împiedica acest partid să meargă pe liste proprii la Consiliul General și la Consiliile de sector. Și niciun argument nu poate sta în picioare în decizia PMP de a se răzbuna în acest fel pe foștii parteneri de negocieri.

Mai mult, se pare că în ultima perioadă PNL a manifestat deschidere pentru o negociere cu PMP, astfel încât să nu se ajungă la o candidatură din partea acestui partid la Primăria București. Această deschidere a PNL nu a fost însă acceptată de PMP și de fostul președinte. 

Surse politice arată că această îndârjire a lui Traian Băsescu de a candida pentru funcția de primar se suprapune într-un mod foarte straniu cu scandalul blocării conturilor Primăriei Capitalei. Și asta pentru că personajul-cheie din acest scandal – omul de afaceri Costică Constanda – este cel care a fost avantajat chiar de Traian Băsescu, pe vremea când acesta era primar al Bucureștiului. 

Marea dilemă este dacă acest triunghi al Bermudelor ”Băsescu-Constanda-Firea” formează acum o complicitate, cu potențiale efecte asupra alegerilor din București. De menționat în acest sens că toți trei au de câștigat din ecuația acestui scandal. Gabriela Firea obține mai multe șanse în cursa pentru Primărie, Costică Constanda se alege cu banii, iar Traian Băsescu încearcă să salveze PMP de la un dezastru electoral. Atâta doar că rezultatul final ar putea să fie exact pe dos față de ceea ce și-au propus.Categories:Politic

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: