Europa avertizează Turcia împotriva misiunii de căutare a gazelor naturale în apropierea Greciei

Oficialii europeni au avertizat joi Turcia împotriva exercitării unei misiuni de căutare a rezervelor de gaz în apropierea insulelor grecești din estul Mediteranei.

Photo by freestocks.org on Pexels.com

Grecia și Cipru au acuzat Turcia că le-a subminat suveranitatea continuând să caute resursele energetice în apele lor teritoriale.

“Guvernul subliniază tuturor părților că Grecia nu va accepta o încălcare a suveranității sale și va face tot ce este necesar pentru a-și apăra drepturile suverane”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a solicitat sancțiuni împotriva Turciei, spunând că ”nu este acceptabil ca spațiul maritim al unui stat membru al Uniunii Europene să fie încălcat sau amenințat”.

Anul trecut, UE a adoptat un regim de sancțiuni care vizează Turcia pentru forarea sa neautorizată de gaze în apele cipriote.

Instrumentul oferă UE o modalitate ”de a sancționa persoanele sau entitățile responsabile sau implicate în activitățile de foraj neautorizate ale hidrocarburilor din estul Mediteranei”, se arată într-o declarație a miniștrilor de externe ai UE.Categories:International

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: