TikTok este o amenințare la adresa securității naționale, spun politicienii americani. Iată ce cred specialiștii

Aplicația cu video-uri scurte TikTok a devenit rapid o parte cheie a culturii pop din SUA, servind drept platformă pentru clipuri virale, precum și satiră politică și activism. Facebook, forța dominantă în social media, a încercat să copieze aplicația, dar până acum asta nu i-a încetinit ascensiunea rapidă.

Dar acum TikTok se confruntă cu cea mai directă amenințare la extinderea sa în SUA – nu din partea unui concurent, ci a guvernului SUA. Președintele Donald Trump a declarat marți că administrația sa „se gândește” la interzicerea aplicației, care este deținută de compania chineză ByteDance.

Alți critici proeminenți au evidențiat anterior TikTok ca fiind o potențială amenințare de spionaj. Anul trecut, liderul minorităților din Senat, Chuck Schumer, și senatorul republican din Arkansas, Tom Cotton, au solicitat comunității de informații să evalueze riscul pe care TikTok îl poate prezenta pentru securitatea națională.

TikTok a respins aceste afirmații, numindu-le „nefondate”. Pentru a-și sublinia independența față de China, TikTok și-a citat CEO-ul american recent angajat și a spus că ”nu am furnizat niciodată date despre utilizatori guvernului chinez și nici nu vom face asta dacă ni se solicită acest lucru”.

SUA nu sunt singurele care caută oprească TikTok. India a declarat săptămâna aceasta că va interzice TikTok și alte aplicații chineze după o ciocnire sângeroasă a frontierei dintre soldații indieni și chinezi.

Deși lideri precum Pompeo au descris TikTok drept un pericol clar și prezent, mulți din comunitatea securității cibernetice spun că realitatea este mai complexă. În timp ce TikTok ar putea deveni o amenințare clară pentru securitatea SUA în anumite scenarii, spun ei, în prezent, pericolul este în mare parte ipotetic sau indirect. Unii analiști spun, de asemenea, că problema este complicată de abordarea agresivă a lui Trump față de China în general – argumentând că situația este o reflectare a priorităților politice ale administrației. 

Experții au ridicat îngrijorări similare cu privire la abordarea lui Trump față de Huawei, gigantul tehnologic chinez, spunând că Trump a combinat în mod necorespunzător securitatea națională cu negocierile comerciale.Categories:International, Social Media

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: