Nicușor Dan: Gabriela Firea ”minte cu nerușinare” când spune că-i protejează pe bucureșteni de Covid-19

Candidatul dreptei la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, îl acuză pe actualul primar general, Gabriela Firea, că minte cu nerușinare în privința măsurilor pe care susține că le-a luat pentru protejarea bucureștenilor, împotriva Covid 19. 

Sursa: Facebook

„Primarul general PSD Firea minte cu nerușinare…ajunge să ne uităm cu ochiul liber și vedem că nu există dezinfectanți în troleibuze și autobuze, vedem că nu există măști la punctele de vânzare a biletelor, vedem că, dacă ne ducem duminică în Piața Obor, nu este delimitat un număr maxim de persoane care să intre la tarabe”, a spus Nicușor Dan, fiind întrebat cum comentează refuzul Gabrielei Firea de a accepta cele 10 soluții propuse de el pentru protejarea bucureștenilor în pandemie, pe motiv că situația este sub control și măsurile sunt deja luate. 

De asemenea, candidatul dreptei consideră că primarul Capitalei dă dovadă de grandomanie și nu de cunoștințe în administrație. „Nu există nicidecum o colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, dimpotrivă, i-a făcut plângere penală și a anunțat cu surle și trâmbițe chestiunea asta. Nu există o testare nicidecum periodică a șoferilor de autobuz. Deci una este să facă administrație publică și alta este să ai un delir grandoman, cum are primarul Firea”, a spus Nicușor Dan. 

Apel la seriozitate și responsabilitate

La sfârșitul săptămânii trecute, candidatul partidelor de dreapta i-a transmis primarului Capitalei un set de 10 măsuri pe care ar trebui să le aplice pentru a preveni creșterea cazurilor de infectare în rândul bucureștenilor și i-a cerut să trateze serios această problemă.  

„Consider că primarul general nu tratează în acest moment cu gravitatea cuvenită acest fenomen social. Nu colaborează, ci tensionează relația cu Ministerul Sănătății, în condițiile în care este nevoie de colaborarea autorităților și de colaborarea autorităților cu cetățenii”, a spus atunci, Nicușor Dan.

Tot în acea conferință de presă, candidatul dreptei a rugat locuitorii din București să poarte mască. „Rugămintea mea, îndemnul meu, este ca fiecare dintre noi să purtăm mască pentru a ajuta la combaterea pandemiei. Medicii poartă în fiecare zi combinezoane de protecție și nu este ușor să porți 8-10 ore un combinezon de protecție. Noi putem să purtăm o simplă mască. În felul acesta putem să ne protejăm pe noi, să protejăm persoanele apropiate și limităm răspândirea acestei boli. Practic, sănătatea publică, depinde de fiecare dintre noi”, a afirmat Nicușor Dan.

10 soluții pentru Firea: 

– Să facă testarea periodică a persoanelor celor mai expuse la infectare: cadrele medicale, asistenții sociali, șoferii și controlorii STB, taximetriștii, funcționarii care lucrează direct cu publicul.

– Să inițieze un parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății pentru a desfășura anchete epidemiologice, legate de persoanele testate pozitiv în cazul Covid-19.

– Să pună în vânzare măști în locațiile în care se vând bilete pentru transportul public, astfel încât, oricine, vrea să folosească transportul public, să se poată proteja.  

– Să mobilizeze Poliția Locală pentru a verifica obligația de purtare a măștii în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise în general.

– Să asigure respectarea, tot cu ajutorul Poliției Locale, a interdicției de intrare în spațiile de joacă pentru copii. 

– Să asigure respectarea regulii unui număr maxim de persoane care pot fi prezente în spațiile deschise sau semi-deschise cu potențial de aglomerare, precum piețele. 

– Să instaleze robinete cu apă și săpun la intrările în parcuri și piețe, precum și să doteze cu dezinfectant mijloacele de transport în comun și stațiile STB.

– Să implementeze protocoale de dezinfecție a mobilierului urban și să asigure spălarea (nu dezinfectarea) străzilor.

– Să extindă distribuția de măști gratuite către bucureștenii cu venituri reduse. 

– Să instituie comunicarea online cu cetățenii în toate instituțiile din subordine și să comunice cetățenilor această măsură, pentru a limita deplasările inutile. În plus, să folosească fondurile destinate publicității pentru o campanie de informare a bucureștenilor cu privire la riscurile Covid-19 și nevoia de a se proteja. Categories:Politic

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: