Ce țări europene și-au deschis frontierele înaintea sezonului de vacanță de vară?

În toată Europa, guvernele au început să își deschidă granițele după luni de închidere în timpul pandemiei coronavirusului.

Photo by Leah Kelley on Pexels.com

Odată cu apropierea rapidă a sezonului de vacanță, oamenii din toată Europa au început să se întrebe dacă vor reuși să scape de vară – și cât de departe vor putea ajunge.

Situația de la frontiere rămâne o imagine mixtă în toată Europa, fiecare țară impunându-și propriile reguli și propriul calendar pentru redeschidere.

Având în vedere ritmul schimbării, Euronews a întocmit un ghid util pentru situația din fiecare țară europeană.

Albania
Zborurile comerciale au fost reluate în Albania pe 15 iunie.

Toți rezidenții UE sunt eligibili pentru a intra în Albania în acest moment.

Austria
Austria și-a deschis granițele terestre cu Germania, Elveția, Liechtenstein, Slovacia, Slovenia, Ungaria și Republica Cehă pe 4 iunie.

Belgia
Frontierele cu Uniunea Europeană, precum și Marea Britanie și celelalte patru țări Schengen (Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia) s-au redeschis.

Bosnia si Hertegovina
În prezent, frontiera este deschisă doar cetățenilor din Croația, Muntenegru și Serbia – alte sosiri străine nu sunt permise.

Bulgaria
Bulgaria și-a deschis frontierele la 1 iunie țărilor UE, Marea Britanie, San Marino, Andorra, Monaco, Vatican, Serbia și Macedoniei de Nord, precum și lucrătorilor medicali și membrilor familiei cetățenilor bulgari.
Dar rămân câteva exceptii. Turiștii din Belgia, Portugalia, Suedia și Marea Britanie trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile.

Croaţia
Croația a reimpus carantina pentru călătorii din Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo și Bosnia, pe 25 iunie, în urma unui nou focar de coronavirus în regiune.

Cipru
Cipru a reluat călătoriile turistice pe 9 iunie după ce și-a închis granițele timp de aproape trei luni.

De asemenea, țara va acoperi costurile de sănătate în cazul contaminării coronavirusului pe insula Mediteranei.

Autoritățile au creat două liste de țări.

Călătorii din țările din categoria A – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Elveția – nicio restricție.

Cei din națiuni de categoria B – Israel, Polonia și România – trebuie să prezinte un certificat de sănătate nu mai vechi de trei zile.

Republica Cehă
Granițele cu Austria și Germania s-au redeschis pe 5 iunie, cu 10 zile mai devreme decât se aștepta. Țara și-a deschis frontiera cu Slovacia și Ungaria pe 27 mai, dar cu restricții.

Celelalte țări ale UE au fost împărțite în grupuri colorate dependente de risc: verde, portocaliu și roșu.

Franţa
Călătorii din statele membre ale UE, precum și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Vatican pot intra începând cu 15 iunie fără certificat de sănătate sau vreo formă de carantină la sosire.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat, de asemenea, că granițele internaționale cu țări din afara UE „unde a fost controlată epidemia” se vor redeschide la 1 iulie.

Germania
Pe 15 iunie, Germania a ridicat restricțiile la frontieră pentru călătorii veniți din UE, Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Regatul Unit.

Totuși, Germania a decis să extindă până la 31 august avertismentele sale de a călători în afara UE.

Cei care calatoriesc, trebuie să se auto-izoleze timp de 14 zile.

Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a publicat duminică, 31 mai, planul său pentru redeschiderea frontierelor, care implică trei etape diferite.

Faza 2 – călătoriile turistice din țările UE reiau pe 15 iunie, cu zboruri care aterizează în Atena și Salonic.

Călătorii care provin din oricare aceste aeroporturi enumerate de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, precum și Italia, Spania, Olanda sau Suedia sunt testate la sosire până la 30 iunie, autoritățile subliniind că este necesară o ședere peste noapte. Dacă testul este negativ, călătorii pot continua până la destinația finală.

ITALIA
Italia și-a deschis frontierele pe 3 iunie către cetățenii UE, Marea Britanie, spațiul Schengen, Andorra și Monaco, în urma blocajului național care a intrat în vigoare pe 9 martie. La această dată, granițele s-au deschis și cu Vaticanul și San Marino.

Călătorii care provin din țările de mai sus nu trebuie să facă obiectul carantinei decât dacă au fost în orice altă țară în cele 14 zile înainte de a ajunge în Italia.

România
Persoanele care provin din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Insula, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria pot intra fără a fi nevoie de carantină.

Lista este actualizată în fiecare luni, la ora locală 16.00.

Persoanele care provin din țările UE / SEE / Schengen care nu sunt enumerate mai sus trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile.

Zborurile către o serie de țări europene, inclusiv Belgia, Franța, Italia, Spania, Germania, Austria, Olanda și Marea Britanie rămân suspendate.Categories:Turism

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: